Poreklo i značenje imena Mihael

Iako je ime Mihael u našoj zemlji pre svega prevedeno u ime Mihailo ili Mihajlo, te se kao takvo i sreće među najdavanijim muškim imenima u Srbiji, ipak je ovo ime u svom originalu baš dosta često u Hrvaatskoj, te i u nekim katoličkim zemljama, a njegovo poreklo i značenje će biti pak na dalje detaljnije i objašnjeni, kako bi se olakšao izbor imena za dečake svim budućim roditeljima.

Pogledajmo sada koje je poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Mihael

Muško lično ime Mihael, jeste staro-hebrejskog porekla, te potiče od imena „Mikail“, ili od arapskog imena „Mikhail“, te od grčkog imena „Mihail“a ima značenje – „onaj koji je kao sam Bog“.

Loading...

Naime, prema hrišćanskim predanjima, Mihael ili Mihailo je prvi od ukupno sedam svetih Božjih „Arhangela“ koji je pobedio Lucifera, posrnulog anđela, a ista predanja se mogu pronaći i u jevrejskoj zajednici.

I katolička crkva ima svoj pandan Svetom Arhangelu Mihailu, te je to Sveti Mihovilo, koji se kod pripadnika katoličke vere takođe proslavlja i poštuje kao veliki svetac, ali je Mihovilo priznat i u hrišćanskoj i jevrejskoj zajednici, pa čak proslavljan i poštovan i u islamskoj religiji odnosno pak među brojnim muslimanskim narodima.

Šta znači ime Mihael?

Po prethodno navedenim hipotezama o poreklu imena Mihael, njegovo preneseno značenje je pak obično – „onaj koji je Božji izaslanik; onaj koji je rođen da se bori protiv zla; onaj koji je Božji sin; onaj koji je predodređen za velika dela; poštovan; cenjen; voljen; onaj koga je poslao Bog; anđeoski; onaj koji je sličan Bogu; božanstven; božanski; onaj koga će svi voleti i poštovati kao Boga“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Mihael u zemljama regiona

Kako je i navedeno u prethodnom delu ovog teksta, ime Mihael je prema statističkim podacima dostupnim za 2017. godinu, bilo na 10. mestu najdavanijih sto muških ličnih imena u Republici Hrvatskoj, ali je takođe bilo i u Bosni i Hercegovini zastupljeno na 57. poziciji.

Sa druge strane, ime Mihael, u svom originalu nije se pak našlo u „top 100“ najdavanijih imena dečacima u Srbiji i u Republici Srpskoj, ali su zato oblici imena koji su „hrišćanske varijante“ tj imena Mihailo i Mihajlo, bili u Srbiji na 35. odnosno 16. poziciji, osnosno u Republici Srpskoj na 45. i 8. mestu najdavanijih muških ličnih imena.

Dakle, ime Mihael, u svom originalu je popularno najviše u Hrvatskoj, te u Nemačkoj, Holandiji, Austriji, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Bosni i Hercegovini, Americi, Turskoj, Iraku, Iranu, dok je varijanta imena Mihajlo ili Mihailo poznata i često davana deci u Sloveniji, Srbiji; Republici Srpskoj, Makedoniji; Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini i drugim pravoslavnim zemljama.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Mihael

Svakako su najpoznatiji nadimci od muškog imena Mihailo – Miha ili Mika, dok su izvedena imena i jezičke varijante obično Mihailo; Mihajlo; Mihajilo; Mikael; Mikele; Majkl; Mikan.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Mihael

Među poznatim nosiocima imena Mihael je svakako i jedan od najboljih vozača „Formule 1“, Mihael Šumaher, a ostali njegovi imenjaci u istoriji i u savremenom dobu su:

Mihael Martens – nemački je novinar poznatog lista „Frankfurter“;

Mihael Hojpl – gradonačelnik Beča i poznati austrijski političar;

Mihael I – nekadašnji rumunski kralj, koji je umro u svojoj 96. godini u Švajcarskoj;

Mihael Vitman – tenkovski komandir i kapetan u Drugom svetskom ratu;

Mihael Lindenšmit – profesor; direktor Gimnazije u Vrbasu; predsednik Štedionice;

Mihael Detlef Štih – nekadašnji je profesionalni nemački teniser;

Mihael Balak – nekadašnji je nemački profesionalni fudbaler;

Mihael „Bili“ Laudrup – nekadašnji je danski fudbaler i fudbalski trener;

Mihael Fafa Stojanović – poznati je srpski muzičar; gitarista i osnivač rok grupe „Kepa & Free Spirits“;

Mihael (Majkl) Fasbender – irski je filmski i TV glumac koji je nemačkog porekla.

Da li ste znali?

Ime Mihael se može lako „prevesti“ u svoju žensku varijantu Mihaela, te iz ovog imena pak i proizilaze imena Mikaela, Mikela, kao i Migela ili Miguela, kao i Mihaljka ili Mihaila.


Sponzorisano: