Poreklo i značenje imena Matija

Ime Matija kod nas važi za muško ime, mada, sve češće se koristi i za imenovanje novorođenih devojčica.

U Hrvatskoj (u delu Dalmacije), ovo ime je čak češće navedeno kao žensko, tj češće ga dobijaju devojčice.

Poreklo muškog vlastitog imena Matija 

Ime Matija ili varijanta Matej, datira još od vremena Isusa Hrista, kada su zemljom hodali jedan od četvorice jevanđelista, i tvorac prvog jevanđelja, Matej, a koji je bio i jedan od 12 Hristovih apostola.

Loading...

U Novom Zavetu, odakle i potiče, ovo ime navodi se kao Matajos, dok se danas, u zemljama regiona, koristi srpska verzija Matija, Mateja ili Matej, pa i hrvatska verzija Mate ili Mateo. Prezimena koja su nastala od ovog imena jesu Matić ili Matijević.

Šta znači ime Matija? 

Ovo ime jeste starohebrejskog porekla i potiče od imena Matitjahu, a prevodi se kao „dar od Boga“, „dar od Jahve“, odnosno „Božji dar“.

Slobodniji prevod ovog imena kod nas bilo bi ime Božidar, a za srodna imena uzimaju se i Bogdan, Dorotej i Teodor.

Sveti Matej bio je zaštitnik bankara, poreznika i carinika. Njegovo ime crkva slavi na Dan republike 29. novembra prema Gregorijanskom kalendaru, dok je po Julijanskom to 16. novembar.

Zastupljenost muškog ličnog imena Matija u zemljama regiona 

Statistički gledano, ime Matej nalazi se na 6. mestu prema učestalosti imena koja su davana muškoj novorođenoj deci 2017. godine u Zagrebu. Dakle radi se o jednom od najpopularnijih muških imena, svrstanih u „top 20“.

To isto mesto ovo ime imalo je i 2016. godine, dok je slično ime Mateo, zauzelo „počasno“ 17. mesto. U Hrvatskoj ovo ime postaje popularno 80-tih godina prošlog veka, kada se i našlo na visokom 8. mestu, da bi se pak narednih decenija, pa sve do danas „pelo ka vrhu lestvice“. 

U Srbiji, prema podacima za 2016. godinu, ovo je 27. najpopularnije ime po redu, dok je takođe u Beogradu, ime Mateja na 24. mestu, Matija zauzima mesto broj 29., dok je Matej na 63. mestu. U B i H ovo ime je takođe veoma popularno i zauzima visoku 42. poziciju, a između stotinu muških najpopularnijih imena u 2016. godini. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Matija 

Kako smo već i spomenuli, danas se u zemljama regiona koristi srpska verzija Matija, Mateja ili Matej, pa i hrvatska verzija Mate ili Mateo. Prezimena koja su nastala od ovog imena jesu Matić ili Matijević. Popularna su imena ili pak nadimci Matko, Mateša, Matan i Mato. 

Poznate ličnosti i naselja sa vlastitim  imenom Matija

Matija Bećković – proslavljeni pesnik; 

Matija Hunjadi (poznat i kao Matija I Korvin) – mađarski (ugarski) kralj i reformator; 

Prota Mateja Nenadović – srpski pisac i političar; 

Matija Gubec – vođa hrvatske seljačke bune; 

Matija Čop – slovenački pisac;

Matija Kantakuzin – vizantijski car i savladar, najstariji sin Jovana Kantakuzina; 

Sveti Matej apostol i jevanđelist – jedan od Hristovih učenika, tvorac prvog po redu jevanđelja; 

Matija Ban – srpski diplomata i političar po kome je Banovo Brdo dobilo ime; 

Matija Kežman – popularni proslavljeni srpski fudbaler; 

Matija Ivanić – vođa bune Hrvata protiv Mletačke republike;

Mateja Popović – Srpski glumac;

Matija Nastasić – srpski fudbaler;

Matija Kranjc – bacač koplja, slovenački atletičar i reprezentativac;

Matija Rajković – srpski slikar mlađe generacije;

Matija Vojsalić – kralj Bosne;

Matija Matović Mondi – srpski glumac, režiser i producent.

Da li ste znali?

Naš proslavljeni pesnik akademik Matija Bećković, rodio se davne 1939. godine. Postoji jedna priča o tome kako je on dobio svoje ime, a ona počinje jednim snom koji je usnila njegova majka Zorka.

Naime, njoj se u snu, neposredno pred porođaj, javio njen pokojni brat, koji joj je i saopštio da će na svet doneti sina, i da će mu ona dati ime Matija.

Naime, njen brat Milan, koji je izvršio samoubistvo u  svojoj 20. godini, i to baš u vreme kada je Zorka bila trudna, spasao ju je u snu od uboda noža jednog Mađara, koji je imao nameru da je ubode u stomak. Tada joj se u snu javio Milan koji je Mađaru rekao da to ne radi jer se tu nalazi Matija, te je tako ovaj pesnik dobio svoje ime, iako je prvo bilo u planu da se zove Radosav.

Ono što ovu priču čini još lepšom i potpunijom, ali i čudnijom, jeste i činjenica da se Matija Bećković rodio baš na Dan Republike, 29. novembra, tj na dan kada se po crkvenom kalendaru slavi sveti Matej, jedan od četvorice jevanđelista.


Sponzorisano: