Poreklo i značenje imena Mario

Muško ime Mario je često u Hrvatskoj, dok se dečacima u regionu daje znatno ređe, te obično u varijacijama Marjan ili Martin, ali se zato u romanskim zemljama daje znatno češće jer kako će i na dalje biti i protumačeno, ovo ime ima latinsko poreklo.

Kako bi se naravno olakšao i „suzio“ izbor imena za novorođene dečake, svim roditeljima će biti u narednim redovima, na raspolaganju jasno značenje imena Mario, te i podaci etimologa o vrlo i tačnom i pravom njegovom poreklu.

Pomenuto ime Mario je dosta danas zastupljeno u zemljama kao što su Italija, Nemačka, Španija i Portugalija, te se u ovim zemljama nalati u originalnoj formi, dok se u nekim drugim sreće u određenim jezičkim varijacijama.

Loading...

Pogledajte u nastavku koje je poreklo imena Mario.

Poreklo muškog vlastitog imena Mario

Kako je na početku teksta i navedeno, muško ime Mario, poreklom je od latinske vlastite imenice „Marius“, te se smatra da je nastalo u čast i od imena Marsa, božanstva rata u rimskoj mitologiji.

Sa druge strane, i latinska reč „mas, maris“, ima dvoznačni prevod, te u jednom aspektu može da znači more, dok sa druge strane može da se odnosi generalno na muški rod, te da znači muškarac, osoba, čovek, ali i junak, ratnik ili borac.

Jedna od vrlo zanimljivih teorija o poreklu imena Mario, jeste da ono znači morski, ili sa mora, te da je izvedeno od ženskog ličnog imena Marina (kao luka, morska, more), ili pak da je ime Mario poteklo od imena Mark, dok sa druge strane u španskom jeziku, varijanta imena Mario, ima značenje ratovati.

Sada je vreme i da saznamo šta znači ovo ime.

Šta znači ime Mario?

Kako su pomenutw brojne teorije o poreklu i pretpostavljenom značenju imena Mario, njegovo preneseno značenje sumirano može da se pretpostavi kao – „onaj koji dolazi sa mora; onaj koji je ratnik ili junak; onaj koji je čovek i ko je pun ljudskosti; muževan; muškarac; glava porodice; kao i onaj ko je borac za pravdu; morski vuk“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Mario u zemljama regiona

Prema statističkim podacima za 2017. godinu, imena Mario nema na listama od sto najdavanijih muških imena ni u Bosni i Hercegovini, niti u Republici Srpskoj i u Srbiji (gde varijanta Martin ipak zauzima 88. mesto, koja se smatra reverznom izvedenicom imena mario), dok pak sa druge strane u Hrvatskoj, ime Mario među „top 100“ muških imena, zauzima 65. mesto.

Inače je ime Mario popularno i u brojnim drugim zemljama, te je pak u SAD-u ono obično među prvih 200 muških imena po popularnosti; u Norveškoj se obično kotira u prvih 500 imena za dečake; u Čileu se ubraja među čak i prvih 50 ili 100 muških imena, dok je pak u Mađarskoj 2005. godine bilo među prvih 90 muških imena i u Švedskoj je bilo među 350 imena za dečake u 2003. godini.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Mario

Od imena mario ne postoje umanjenice ili nadimci, ali svakako postoje jezičke varijacije kakve su Marius, Marios, Martin; Marten; Marjo; Mark; Maryo, te i izvedena imena Martin, Mariofil; Marjan; i ženska imena Marina; Martina; Maria; Mariana; Marija; Marijana i Mariola.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Mario

Neke od poznatih ličnosti sa imenom Mario kao ličnim imenom, koje mogu poslužiti kao inspiracija za davanje ovakvog ličnog imena novorođenoj deci su:

Mario Maskareli – poznati je slikar i grafičar;

Mario Andreti – italijansko-američki vozač Formule1, automobilista;

Mario Baloteli – poznati je italijanski fudbaler;

Mario Valentić – hrvatski je filmski glumac mlađe generacije;

Mario Pedro Vargas Ljosa – poznati je peruanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade;

Mario Kasas Sijera – poznati je španski glumac;

Mario Gece – nemački je profesionalni fudbaler;

Mario Lemju – bivši je kanadski profesionalni hokejaš;

Mario Ledezma – nekadašnji je argentinski ragbista;

Mario Lanci – nekadašnji je poznati italijanski atletičar u dicsiplini trčanje na 800 metara.

Da li ste znali?

Imandan ili „dan imena“ Mario se proslavlja u Mađarskoj dana 19. januara, kao i u Estoniji dana 19. decembra;

Izmišljeni lik iz nekada veoma popularne video igre se zove Super Mario.


Sponzorisano: