Poreklo i značenje imena Malik

Muško lično ime Malik je dosta retko u našoj zemlji i u regionu, te je izuzetak samo Bosna i Hercegovina, a kada se prikažu jasnije poreklo i značenje imena Malik, biće samim tim i pak shvaćeno zašto mu je popularnost i najveća u islamskim zemljama, mada to ne znači da se ne daje i u ostalim delovima sveta sporadično, jer je veoma lepog značenja, i kao ime je baš vrlo milozvučno i posebno.

Pogledajmo prvo koje je poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Malik

Lično muško ime Malik je po etimološkim istraživanjima, arapskog porekla, te ima značenje kralj, vladar, i pre uspostavljanja islamske religije, Malik je bilo ime vođa plemena.

Loading...

U Jermeniji je ime Malik i danas i u istoriji označavalo plemićku poziciju, te titulu koja je oznaka pripadnosti aristokratama.

Šta znači ime Malik?

Značenje imena Malik je u prenesenom smislu po pravilu – „onaj koji je rođen da vlada; najdraži i prvorođeni sin; prvenac; kralj; rođen za velika dela; onaj koji će postići velike rezultate; onaj koji će u svemu biti uspešan; sposoban; veliki; veličanstven; lider; rođen za vođu“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Malik u zemljama regiona

U zemljama našeg regiona, a po statističkim podacima za 2017. godinu, ime Malik je među najdavanijih sto imena za novorođene dečake, bilo samo u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 68. mesto, dok je pak u Srbiji, Hrvatskoj i u Republici Srpskoj ime davano sporadično, muškoj deci.

Ovo ime takođe nije popularno ni u Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji, ali se zato često sreće u pretežno muslimanskim zemljama pa je zastupljeno u Turskoj; Iraku; Iranu; Jermeniji; Palestini; Nemačkoj; Danskoj; Francuskoj; Italiji; Španiji i Indiji.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Malik

Od muškog imena Malik, nisu poznati ni nadimci, niti deminutivne forme i hipokoristike, ali su retke i jezičke varijacije kao i generalno duže ili kraće varijante imena, a neke od njih su pak Melek; Melik; Malka; Malek; Malick ili Melech.

Poznato je da Malik može biti lično prezime, pa je jedan od najpoznatijih nosilaca ovog posve baš i neobičnog prezimena pop pevač iz Velike Britanije Zejn Džavad Malik, kao i francuski reditelj Terens Malik i nekadašnji pakistanski igrač kriketa Salim Malik.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Malik

Iako je mali broj ličnost sa imenom Malik poznat kod nas, te kada se roditelji odlučuju da po svojim idolima daju deci imena, treba da obrate najpre pažnju na značenje i poreklo imena koje biraju za svoje potomke, a ne na to ko su njegovio slavni ili poznati „nosioci“.

Malik Šabaz – muslimanski je lider u Americi i poznati borac za ljudska prava;

Malik Benđeloul – švedski je novinar; glumac za decu i filmski režiser u žanru dokumentarnog filma;

Malik Košaba – nekadašnji je asirski plemenski lider;

Malik Riaz – poznati je pakistanski biznismen i milijarder;

Malik Yoba (Abdul Malik Kaši) – poznati je američki TV i filmski glumac;

Malik Peiris – poznati je naučnik poreklom iz Šri Lanke;

Malik Feroz Kan Nun – poznati je nekadašnji premijer Pakistana;

Malik Izak Tejlor – poznati je američki rep muzičar i umetnik.

Da li ste znali?

Kako je ranije i navedeno, neke od poznatih ličnosti imaju i lično prezime Malik, pa su pored napred navedenih nosioci ovog prezimena i – Vina Malik, pakistanska glumica; TV voditeljka i model; Vendi Malik, poznata američka glumica i nekadašnja manekenka; Art Malik, poznati je pakistansko-američki filmski glumac; Nikunj Malik, poznata je indijska glumica;

Malik – je ime za jedno naselje u Republici Hrvatskoj, u okrugu Karlovačka županija, koje je po popisu iz 2001. godine imalo svega 35 stanovnika.

Svakako je bitno da se pri izboru ličnog imena za mušku ili žensku decu, najviše pažnje obrati na njegovo originalno i preneseno značenje pa tek onda i na poreklo, dok su u principu manje bitna i teritorijalna zastupljenost imena, kao i poznate ličnosti ili znamenitosti sa sličnim ili istim nazivom i imenom u svom sastavu.


Sponzorisano: