Poreklo i značenje imena Lovro

Ime Lovro je danas jedno od najdavanijih muških ličnih imena u Republici Hrvatskoj, te je i u drugim katoličkim zemljama dosta popularno, a njegovo tačno poreklo i jasno značenje će biti opisani u nastavku teksta koji sledi, a kako bi se pak roditeljima koji se za ovo ime odluče, bar u nekom aspektu pojasnio njegov smisao, te time i olakšao izbor ovakvog imena za novorođene dečake.

Pogledajmo sada koje je poreklo imena Lovro.

Poreklo muškog vlastitog imena Lovro

Prema etimološkim aspektima i hipotezama koje se najčešće mogu naći u pisanim izvorima, ime Lovro je poreklom od latinske reči ili pak imena „Laurentius“, što se bukvalno može prevesti kao ovenčan lovorovim vencem, odnosno onaj koji nosi lovorike, ili onaj koji je rođen na lovorikama, te tako ima sve preduslove da postane slavan, poštovan, cenjen ili pobednik.

Loading...

Međutim, po nekim drugim tumačenjima, ista reč se na latinskom može prevesti i kao onaj koji je rođen ili je potekao iz Laurentiusa, što je dakle ime mesta koje se nalazilo blizu današnjeg Rima, u Italiji.

Ima mišljenja da ime Lovro, ipak potiče od latinske reči „aurus“, odnosno lovor, te se preneseno da protumačiti kao onaj koji je okićen lovorovim vencem, kao simbolom pobede ili vlasti.

Upravo iz navedenih razloga je ime veruje se pak poteklo od Svetog Lpovra, koji je poštovan u katoličkim zemljama, kao rimski đakon koji je pogubljen u vreme cara Valerijana, te je kasnije i postao katolički svetac, i ime Lovro se rasprostranilo u svojim brojnim varijantama širom Evrope.

Sada ćemo saznati više o samom značenju imena.

Šta znači ime Lovro?

Prema svemu prethodno navedenom, a u tumačenju porekla imena Lovro, jasno se da zaključiti da je ime u prenesenom značenju simbol za nekoga ko je „okićen lovorovim vencem“, te znači „onaj koji je slavan; rođen da bude pobednik; onaj koji je veličanstven ili rođen za velika dela; uspešan; jedinstven; nepobediv; pravedan; najbolji; vrhunski; predodređen da bude poseban“:

Zastupljenost muškog ličnog imena Lovro u zemljama regiona

Kako je na početku ovog teksta i napomenuto, ime Lovro je po statističkim podacima u Republici Hrvatskoj u 2017. godini bilo na 11. mestu, među sto najdavanijih muških imena, a decenijama se unazad nalazi na listama među 200 najtraženijih imena za mušku novorođenčad.

Sa druge strane, ime se nije našlo na pomenutim listama u 2017. godini ni u jednoj drugoj zemlji regiona, te se dečacima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, ima Lovro daje samo sporadično, a slična je situacija i u Makedoniji i u Crnoj Gori.

Međutim, ime Lovro se u svojim varijacijama, dosta često daje u Nemačkoj; Austriji; Mađarskoj i u Italiji; Španiji; Kataloniji; Francuskoj; Poljskoj; Bugarskoj; Rumuniji i u Turskoj i Australiji.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Lovro

Kako je i samo ime Lovro, izvedenica od imena Laurentius ili Laurentije odnosno Lovrentije ili Lavrentije, ne postoje neka poznatija deminutivna ili pak hipokoristička obličja, te ni nadimci od imena Lovro, a izvedena imena su obično Lovre; Laure; Lavrus; Lavris; Lavrentije; Lavrije; kao i Lauro ili Laurio.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Lovro

Iako je najpoznatiji nosilac imena Lovro, pomenuti katolički svetac San Lorenco ili Sveti Lovro, ostale ličnosti koje imaju ovo posve neobično ime su:

Lovro Županović – hrvatski muzičar i kompozitor;

Lovro Rebac – je hrvatski pisac;

Lovro Šitović – hrvatski je lingvista i pisac iz razdoblja XVII i XVIII veka;

Lovro Monti – jeste hrvatski publicista i političar;

Lovro Skaramutica – hrvatski je fudbalski golman;

Lovro Perković – poznati je hrvatski urbanista i arhitekta;

Lovro Matić – hrvatski je publicista;

Lovro Mihačević – poznati je hrvatski književnik;

Lovro von Matačić – poznati je hrvatski dirigent;

Lovro Karaula – hrvatski je katolički biskup;

Lovro Cekinić – poznati je hrvatski leksikograf i pisac;

Lovro Bračuljević – hrvatski biskup i književnik.

Da li ste znali?

Ime Lovro ima svoje brojne jezičke varijacije u raznim svetskim jezicima, a neke od najčešćih i najpoznatijih su – Lorenzo (u italijanskom i španskom jeziku); Lorenz (u nemačkom jeziku); Lavrentij (u ukrajinskom jeziku); Lars ili Lorens (u švedskom jeziku); Lovrenc (u slovenskom jeziku); Vavrinec (u slovačkom jeziku); Laurent (u francuskom jeziku); Lauri (u finskom jeziku); Laurits ili Lars (u norveškom jeziku); Lorinc (u mađarskom jeziku); Laurence, Lawrence ili pak Larry ( u engleskom jeziku).


Sponzorisano: