Poreklo i značenje imena Kenan

Muško vlastito ime Kenan je u zemljama regiona najzastupljenije u Bosni i Hercegovini, kao i u Republici Srpskoj, te se pre svega smatra muslimanskim imenom (a što će biti bolje razjašnjeno u daljem tekstu), iako je pak po nekim ranijim i istraživanjima ili etimološkim navodima, u pitanju „biblijsko“ ime (jer je Kenan bilo ime jevrejskog patrijarha iz „Starog zaveta“, koji je živeo pre „potopa“).

Poreklo muškog vlastitog imena Kenan 

Ime Kenan je arapskog porekla, te se prevodi “bukvalno” kao sakriven; zaklonjen; tajan; vešto čuvan; pritajen.

Prema drugoj etimološkoj hipotezi, ime Kenan je poreklom sa Bliskog Istoka, odnosno vodi poreklo od regije Kanaan (današnja Sirija i Palestina), te se tumači kao – domovina; potekao iz prapostojbine; poreklom iz Palestine.

Loading...

Ako se uzme u obzir i treća pretpostavka, o hebrejskom poreklu imena Kenan, onda je njegovo “bukvalno” značenje – bogatstvo; napredak; dobitak; situiranost; visok stalež; finansijska dobit.

Takozvano “drvo porekla” imena Kenan, uzima u obzir i njegove hrišćanske i pomenute staro-grčke “korene”, i izgleda ovako – Keinan (staro-hebrejski jezik) – Kainan (biblijski – grčki jezik), te dalje – Cainan (biblijski – latinski jezik) i Kenan (biblijski oblik iz “Starog zaveta”). 

Šta znači ime Kenan? 

Samo značenje imena Kenan, puno je kontroverzi, i veoma je teško proniknuti u nekakvo pravo i “preneseno” tumačenje ovog ličnog muškog imena, ali se pretpostavlja da prema svom poreklu, ime Kenan može da znači – “onaj koji je rođen na svojoj domovinskoj zemlji”; “onaj čovek čije je rođenje tajna”; “tajanstven čovek”; “onaj koji čuva neku tajnu”; “onaj koji je bogat”; “plemić”; “osoba koja je vešt čuvar tuđih tajni”; “onaj koji nešto poseduje ili dobija zaslugama”; “skriven”.

Ako se pak, u obzir uzme i danas ređe prihvaćeno “biblijsko poreklo” imena Kenan, onda je baš i samo značenje drugačije – “onaj koji je kovač svoje sreće”; “onaj koji oprašta tuđe grehe”; “ona osoba koja će doneti prosvetljenje”; “kovač”; “Mesija”; “dobročinitelj”.

Zastupljenost muškog ličnog imena Kenan u zemljama regiona 

Podaci iz 2016. i 2017. kalendarske godine, ukazuju da je najveća popularnost imena Kenan u zemljama regiona, pre svega u Bosni i Hercegovini (gde je ime pozicionirano na 27. mestu, među sto najpopularnijih muških imena), kao i u Republici Srpskoj (gde je ime “pozicionirano” na 64. mestu, a među sto najviše traženih i davanih imena za novorođene dečake);

Pomenuto lično ime Kenan, u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj, nije na listama od stotinu najpopularnijih muških imena, prema statističkim podacima za 2016. i za 2017. godinu. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Kenan 

Nadimci i skraćenice od muškog imena Kenan su – Keno; Keny; Ken ili Kani; sa druge strane imena koja su “izvedena ili varijantna imena” su Kenon; Kenin; Kenad; Kendal; Kendall ili pak žensko ime Kenana (uz sve potencijalne varijacije ovog imena, ali u ženskom rodu). 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Kenan 

Kenan Dogulu – poznati turski pop muzičar; muž je poznate turske glumice Beren Saat;

Kenan Evren – bivši je predsednik Turske Republike; nekadašnji je turski vojni general;

Kenan Malik – engleski pisac koji je rođen u Indiji;

Kenan Imirzalioglu – poznati je turski filmski i TV glumac; našoj publici je najpoznatiji po ulozi u seriji “Ezel” u kojoj je tumačio naslovnu ulogu;

Kenan Ipek – turski javni tužilac i sudija;

Kenan Kocak – nekadašnji je turski fudbaler; trenutno radi kao fudbalski menadžer i trener;

Kenan Muslimović – austrijski fudbaler koji je bosanskog porekla;

Kenan Ken Anakin – engleski je filmski reditelj;

Kenan Išik – poznati je turski glumac i filmski reditelj;

Kenan Mutapčič – francuski igrač ragbija, koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Kenan Tompson – američki je glumac i komičar;

Kenan Smit – profesionalni je igrač kriketa iz Južne Afrike;

Kenan Kodro – profesionalni bosanski fudbaler i fudbalski reprezentativac;

Kenan Sofuoglu – turski profesionalni moto-trkač;

Kenan Harkin – nekadašnji profesionalni američki biciklista; sportska TV ličnost;

Kenan Čoban – poznati je turski glumac;

Kenan Iontunc – nekadašnji je poznati turski vajar;

Kenan Sipahi – profesionalni je turski košarkaš; trenutno igra za KK Bešiktaš;

Kenan Karahodžić – srpski je košarkaš poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Kenan Bajramović – poznati košarkaš poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Kenan Crnkić – poznati bosanski ekonomista i profesor na Univerzitetu u Sarajevu. 

Da li ste znali? 

Kako je na početku teksta i napomenuto, o poreklu imena Kenan su postojale brojne nedoumice, pa iako je kasnije potvrđeno da je ime originalno arapskog porekla, postoji prema legendi, a u knjizi “Starog zaveta”, poglavlje koje se tiče “Velikog potopa”, i u kome se pominje Kenan, kao praunuk Adama i Eve, a najstariji sin Enosa (koji je Kenana dobio sa svojih 90 godina);

Kenan je kako je već i pomenuto bio “prepotopski jevrejski patrijarh” koji je širio hrišćanstvo;

Biblijska ličnost, patrijarh i velikomučenik Kenan je po predanju živeo ukupno 910 godina, a Luka Jevanđelista ga spominje u rodoslovu Isusa Hrista, a kao jednog od osnivača takozvane “Mesijanske loze” (“Mesija” ili “Mesaja”– spasitelj; Gospod; oslobodilac; stvoritelj; onaj koji donosi “iskupljenje i opraštanje svih grehova”);

Kenan – je grad u SAD-u, u saveznoj državi Viskonsin, a koji je pak prema podacima iz 2010. godine, imao ukupno 135 stanovnika.


Sponzorisano: