Poreklo i značenje imena Karlo

Ime Karlo je takozvano „sve-evropsko“ ime, jer je zastupljeno u brojnim pre svega zemljama Ecrope, a među njima je najviše davano muškoj deci u Nemačkoj, Švedskoj, Španiji, Italiji, te Francuskoj, Engleskoj, Danskoj, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Portugaliji, Mađarskoj i Finskoj.

Sada ćemo videti koje je poreklo imena Karlo.

Poreklo muškog vlastitog imena Karlo

Muško lično ime Karlo je poreklom iz nemačkog jezika od reči „Karal“, a u značenju slobodan čovek, ali se pak kasnije značenje ove reči „preobrazilo“, a pre svega pod uticajem slave cara Karla Velikog, te se prevodilo jednostavno kao – kralj ili car odnosno velikan ili veliki.

Loading...

U nastavku ćemo videti šta znači ime Karlo.

Šta znači ime Karlo?

Kako je napred i navedeno, ime karlo je izvedenica nemačkog „karal“, a u osnovnom značenju – „osoba, čovek, čovečan, supružnik, veran“, ali se dosta često prevodi i kao „slobodan, onaj koji je svoj, osoba koja je slobodnjak, slobodna volja, slobodouman“.

Sa druge strane, kako je ranije i napomenuto, kada je pod uticajem franačkog kralja a kasnije pak i cara Karla Velikog, počela da se širi upotreba imena širom Evrope, te se pak prenela i u našu zemlju te i u susednu Mađarsku, Rumuniju, Češku i Poljsku, ime se jednostavno prevodilo kao „veliki, car, vladar, najveći, kralj, plemenit, veličina, poseban, najsvetiji“.

Pogledajmo sada kolika je zastupljenost imena Karlo u zemljama regiona.

Zastupljenost muškog ličnog imena Karlo u zemljama regiona

Po statističkim podacima i izvodima iz matičnih knjiga novorođene muške dece, ime Karlo je u zemljama regiona zastupljeno u prethodnoj kelandarskoj godini na sledeći način, a među najviše davanih odnosno najpopularnijih sto ili sto pedeset imena za dečake:

U Srbiji se ime Karlo u 2017. godini, nije našlo na listi najtraženijih imena za dečake, te se davalo samo sporadično i nema značajniji procentualni udeo među najpopularnijim muškim imenima;

U Republici Hrvatskoj se u prethodnoj kalendarskoj godini, ime Karlo nalazilo takođe vrlo i začuđujuće, izvan najpopularnijih sto imena za novorođene dečake, čime je potvrđeno da pak popularnost ovog imena znatno opada u poslednjih nekoliko godina;

U Republici Bosni i Hercegovini, muško ime Karlo se u 2017. godini, takođe nije našlo na listi od „top 100“, što je slučaj i sa Republikom Srpskom.

Iz svega navedenog se da zaključiti da se ovo pomenuto muško ime Karlo, daje dečacima u svim zemljama našeg regiona, kao uostalom i kod nas, u nešto manjem procentu koji pak nije kako se kaže „statistički značajan“, ali to ne znači da je ime potpuno „izbačeno iz upotrebe“, te se kako je i napomenuto deci daje povremeno ili tačnije rečeno sporadično.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Karlo

Najpoznatiji nadimci od muškog ličnog imena Karlo su Karlito ili Karli, ali su daleko brojnije i jezičke varijacije u raznim evropskim zemljama u kojima je pak dato ime i zastupljeno, te su to – Karlos (u Španiji); Karls ili Čarls (u Velikoj Britaniji); Karlo odnosno Carlo (u Italiji); Karel (u Danskoj); Karolus (u Italiji); Karl (u Švedskoj i u Finskoj); Karel (u Češkoj); kao i ime Karlos (u Portugaliji); Karl (u Nemačkoj) i Šarl (u Francuskoj) odnosno Karol (u Rumuniji).

Da vidimo sada koje poznate ličnosti se ovako zovu.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Karlo

Neke od najpoznatijih ličnost sa imenom Karlo, pripadale su obično plemićkim porodicama u istoriji, ali su među slavnim nosiocima ovog imena bili i naučnici i umetnici, a samo neki od njih su:

Karlo Kolodi – poznati italijamskipisac, autor bajke „Pinokio“;

Karlo Kudičini – italijanski fudbalski golman;

Karlo Rojc – jugoslovenski Narodni heroj i učesnik NOB-a;

Karlo Veliki – prvi car Franačkog carstva;

Karlo Martel Anžujski – kralj Ugarske;

Karlo Mrazović Cofek – učesnik NOB-a i jugoslovenski Narodni heroj;

Karlo Monti – nekadašnji je poznati italijanski atletičar;

Karlo Maslo – učesnik NOB-a i Nardoni heroj Jugoslavije;

Karlo Milodanović – nekadašnji poznati srpski novinar i urednik;

Karlo V Habzburški – car Svetog rimskog carstva i jedan od najmoćnijih evropskih monarha;

Karlo Smeli – vojvoda od Burgundije, sin Filipa III i Izabele od Burgundije.


Sponzorisano: