Poreklo i značenje imena Gavrilo

Muško ime Gavrilo spada u grupu takozvanih hrišćanskih i „Biblijskih“ imena, a deci se daje po imenu arhanđela Gavrila ili se smatra izvedenicom od hebrejskog imena „Gabriel“ tj „Gavrijel“.

Poreklo muškog vlastitog imena Gavrilo 

Kako je na početku teksta i navedeno, ime Gavrilo poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel“, a u originalnom prevodu znači – „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“.

U staro-grčkom jeziku, reč „gabriel“ ima značenje – moćan; snažan; svemoćan; jak; veliki, te se i pretpostavlja de ime Gavrilo može biti grčkog porekla.

Loading...

Postoji i takozvana arapska forma imena Gavrilo koja je najviše zstupljena u islamskim zemljama i koja glasi Džebrail ili Gabrail. 

Šta znači ime Gavrilo? 

„Preneseno“ značenje imena Gavrilo je obično istovetno kao i originalni ili „bukvalni“ transkript reči „gabriel“, te se daje onoj muškoj deci koja treba da budu – „jaka ili snažna“; „moćni ili veliki ljudi“; „oni koji su snažni i kojima je Bog dao snagu“; „oni koje je bog poslao da prenose poruke ljudima“; „oni koji su dati od Boga“; „oni kojima je Bog dao moć i snagu“; „Bogumili“; „anđeli“. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Gavrilo u zemljama regiona 

Ime Garilo se u zemljama regiona a prema podacima iz kalendarske 2016. i 2017. godine, nalazi na sledećim „pozicijama“:

U Republici Hrvatskoj, u 2016. i u 2017. godini, u gradovima Splitu i Zagrebu, ime Gavrilo nije među najpopularnijih sto imena za dečake, ali je zato njegova „varijanta“ ili pak „korensko ime“ Gabriel, „visoko kotirano“ i zauzima 26. mesto među najpopularnijim muškim imenima, dok se ime Gabrijel nalazi takođe na „dobrom“ 38. mestu pomenute liste;

U Republici Srpskoj, muško ime Gavrilo je u toku 2017. kalendarske godine zauzelo 52. mesto među najdavanijih sto ličnih imena;

U Republici Srbiji, Gavrilo je muško ime koje se ubraja u tradicionalna i rado davana imena pre nekoliko decenija, ali je i u toku 2017. godine, ipak uspelo da se nađe među najpopularnijih sto muških imena, te je zauzelo 61. mesto date liste;

Na neki nečin i očekivano, u Bosni i Hercegovini, ime Gavrilo se u toku 2016. i 2017. godine, nije našlo u „top 100“ imena koja su najradije davana muškoj novorođenoj deci;

Ime Gavrilo je pored pomenutih zemalja regiona, danas dosta popularno, kako u svom osnovnom obliku tako i u određenim „varijantama“ u velikom broju hrišćanskih zemalja, ali i u islamskoj ili judaističkoj religiji tj među narodima koji pripadaju pomenutim religijskim grupacijama.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Gavrilo 

Najpopularniji nadimci ili umanjenice od ličnog muškog imena Gavrilo su – Gavra; Gavro; Gaga; Gašo; Gavrile; Gavrilko; Gavrilka ili Gile.

Imena koja su „varijantna ili izvedena“ od imena Gavrilo su – Džibrail; Gabriel; Gabrijel; Gabris; Džebrail; Gabrail ili Gil odnosno Žil i Džil. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Gavrilo 

Gavrilo Princip – poznat je kao pripadnik organizacije „Mlada Bosna“, koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu, 1914. godine;

Gavrilo Božidarević Veselicki – poznati je ruski diplomata iz XIX veka, koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine;

Gavrilo Vitković – poznati je srpski inženjer i istoričar;

Gavrilo Popović (Episkop Gavrilo) – bio je šabački episkop;

Gavrilo Pajović – nekadašnji je jugoslovenski i crnogorski košarkaš;

Gavrilo Lesnovski – poznati je hrišćanski asketa sa početka X veka;

Gavrilo Avramović – poznati je mitropolit Srpske pravoslavne crkve za Dalmaciju;

Gavrilo Zmejanović – nekadašnji je episkop Srpske pravoslavne crkve;

Gavrilo Rodić – nekadašnji je austrijski general, koji je bio srpskog porekla;

Gavrilo Rajić (Patrijarh srpski Gavrilo I) – pećki arhiepiskop i srpski patrijarh; svetitelj; 

Gavrilo Radomir – prvi je sin cara Samuila i njegove žene Agate; u borbi za tron je ubijen od strane Jovana Vladislava;

Gavrilo Trojičanin – srpski je monah; prepisivač i itoričar iz sredine XVII veka;

Gavrilo (Georgije) Hranislav – nekadašnji je episkop Srpske pravoslavne crkve;

Gavrilo Mihić (Patrijarh srpski Gavrilo II) – nekadašnji je pećki arhiepiskop i srpski patrijarh;

Gavrilo Antonijević (Starac Gavrilo) – nekadašnji je monah Srpske pravoslavne crkve;

Gavrilo Stojanović – nekadašnji je jugoslovenski i srpski pesnik i učitelj.

Da li ste znali? 

Arhangel ili arhanđel Gavrilo – bio je drugi među ukupno sedam arhanđela po „Bibliji“, a koji je onaj koji ljudima prenosi poruke od Boga;

Gavrilo Vuković – fiktivni je lik iz pozorišne predstave i filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, a koga je interpretirao mladi srpski glumac Milutin Milošević.


Sponzorisano: