Poreklo i značenje imena Emir

Lično ime Emir je veoma popularno ime u muslimanskom „svetu“, te je na našim prostorima pak najviše davano deci u Bosni i Hercegovini, ali je vrlo zanimljiva i činjenica da je ime popularno i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i u Republici Srpskoj.

Emir jeste plemićka titula, koja se i danas koristi da označi „društveni status“ odnosno „plemenit rod“, u pojedinim zemljama sveta, pre svega u Turskoj; Saudisjkoj Arabiji i u nekim od zemalja Bliskog Istoka, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sinonimi u islamskom svetu, a za titulu „emira“ su i knez; sultan; šeik; radža; vezir ili kalif.

Loading...

Poreklo muškog vlastitog imena Emir 

Muško ime Emir je izvorno arapskog porekla, te je i najpopularnije u zemljama u kojima se ovaj jezik aktivno koristi, a kako se smatra ime potiče ili je “izvedeno” od imena Amir, a u značenju – kralj; princ; vladar; komandant; vlastelin; sultan ili vojskovođa i plemić.

Šta znači ime Emir? 

Emir ili Amir, ima značenje – “onaj koji je princ ili kralj”; “onaj koji je vođa”; “vladar i junak”; “zapovednik i vojni komandant”; “onaj koji je mudri upravitelj svoga naroda”, dok u bukvalnom prevodu ima značenje – upravnik ili posednik nekog “Emirata” (što je teritorija koja je sinonim kneževinama na našem nekadašnjem području), te je i emir knez ili pak vlastelin koji “upravlja”. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Emir u zemljama regiona

Kako je i napomenuto, ime Emir je vrlo popularno pre svega u svim islamskim zemljama, ali na teritoriji zemlaja regiona, zastupljeno je među prvih sto muških ličnih imena (osim u Hrvatskoj, gde je vrlo neobično ovo lično ime “izostavljeno” sa date liste, iako je ranije bilo dosta cenjeno i popularno).

U Republici Srbiji, ime Emir je po statističkim podacima iz 2017. kalendarske godine, bilo na 71. mestu, među sto najčešće davanih imena muškoj novorođenoj deci;

U Republici Srpskoj, Emir je lično muško ime koje je na listi od stotinu najtraženijih imena za dečake, a u 2017. godini, prema statistici zauzimalo 80. poziciju;

U Bosni i Hercegovini, ime Emir je po svojoj popularnosti na 13. mestu među sto najpopularnijih muških imena u 2017. kalendarskoj godini;

Veoma je zanimljivo napomenuti, da se ime Emir u današnje vreme, vrlo često sreće i u nekim od zemalja sveta, a među njima najpre u Velikoj Britaniji, kao i u Francuskoj.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Emir 

Nadimci i deminutivi od imena Emir, kao ni “imena od milja”, nisu naročito česti, a najčešće su među “izvedenim” imenima – Emro; Emil; Emis; Enis; Emra ili Amir, kao i vlastito ime ženskog roda – Emira ili Amira. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Emir 

Emir Kusturica – jugoslovenski je i srpski reditelj koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine; poznat je i priznat kako u Evropi, tako i u SAD-u, i pored režije se bavi glumom; muzikom; pisanjem; produkcijom; scenarista je i producent;

Emir Hadžihafizbegović – poznati bosanski pozorišni; TV i filmski glumac; iza sebe ima preko 50 uloga;

Emir Fejzić – popularni je glumac iz Bosne i Hercegovine;

Emir Bekrić – poznati je srpski atlrtičar; disciplina trke na 400 metara sa preponama;

Emir Spahić – fudbalski je reprezentativac iz Bosne i Hercegovine;

Emir Azemović – srpski fudbaler koji je poreklom iz Novog Pazara;

Emir Faruk Ugurčan – poznati turski glumac;

Emir Ovčina – glumac iz Bosne i Hercegovine;

Emir Imamović “Pirke” – poznati je književnik i novinar iz Bosne i Hercegovine;

Emir Sevinč (umetničko ime Emir) – poznati je turski pop pevač iz Istambula;

Emir “Muki” Mutapčić – nekadašnji jugoslovenski i bosanski košarkaš i košarkaški trener.

Da li ste znali? 

Pomenuti srpski reditelj Emir Kusturica, veliki je i blizak prijatelj sa mnogim poznatim imenima iz sveta filma, a među najpoznatijima su glumci Džoni Dep i italijanska glumica Monika Beluči, kao i poznati reditelj Nikita Mihalkov.

Emir Kusturica je na Mokroj Gori, uredio turističku destinaciju koja je poznata kao “Kamengrad” i koja je “oživela” čuvenu “Šargansku osmicu”, a na planini Mećavnik; svake godine se na ovom mestu održeva i filmski festival pod pokroviteljstvom poznatog reditelja, a koji okuplja i najveća imena iz oblasti kulture i umetnosti.

Emir Kusturica je takođe, veliki prijatelj frontmena grupe “Zabranjeno pušenje”, doktora Neleta Karajlića, a u pomenutoj grupi njegov sin Stribor Kusturica aktivno svira bubnjeve, dok baš često i sam reditelj na turnejama, u ovom ex-Yu rok bendu svira gitaru.

Emir Sarafoglu – je lik iz popularne turske serije “Zvala se Feriha”, koja je zabeležila fantastične rejtinge širom sveta; lik Emira je tumačio poznati turski glumac Čagataj Ulusoj.

Emir Kozdžuoglu – je lik iz popularne turske serije “Beskrajna ljubav”, koja se prikazivala i na našim prostorima, a koga je maestralno odigrao poznati turski glumac Kan Urgandžioglu.

“Emirates stadium” – je fudbalski stadion u Londonu, i predstavlja takozvani “domaći” stadion FK Arsenal.

Emirate of Crete (ili Kritski emirat) – bila je muslimanska država na ostrvu Krit ( koja je ukinuta oko 961. godine).

Emirate of Córdoba (ili Kordopski emirat) – bila je islamska država na Pirinejskom poluostrvu, a sa prestonicom u Kordobi; ovaj emirat je postojao sve do 929. godine, kada je postao kalifat.

Emirate of Sicily (Emirat Sicilija) – bila je nekada muslimanska država na ostrvu Sicilija, a koja je na kraju i ukinuta, 1072. godine.

Emir – je naselje u Meksiku, u saveznoj državi Jukatan, a koje je po popisu stanovništva iz 2010. godine, imalo svega jednog žitelja.

“Emirates” – je avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sedištem u Dubaiju.


Sponzorisano: