Poreklo i značenje imena Dominik

Iako ime Dominik u našoj zemlji nije toliko zastupljeno kao dato ime za mušku novorođenčad, neosporna je njegova velika i višedecenijska popularnost u Republici Hrvatskoj, a u nastavku teksta će biti razjašnjeno poreklo i značenje ovog imena, kao i njegova zastupljenost u zemljama regiona i sveta.

U nastavku pogledajmo prvo koje je poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Dominik

Po etimološkim teorijama, ime Dominik je poreklom iz latinskog jezika i to ili od ličnih imena „Dominic“ ili „Dominicus“, te pak od latinske reči „dominus“, što ima sasvim bukvalno značenje godpodar ili gospodin odnosno vladar.

Loading...

Ovo muško lično ime je postalo najpoznatije širom sveta, po jednom katoličkom svecu, tj Svetom Dominiku, koji je bio osnivač takozvanog dominikanskog reda u XIII veku.

Iz nekog razloga je ime Dominik, najčešće u istoriji davano onim dečacima koji su pak rođeni u nedelju, a pretpostavlja se da je pravi uzrok takve tradicije i da se „nedeljom odmara“, te da će dečaci koji se rode na ovaj dan biti gospoda ili veliki vladari, te da će naređivati drugima ili im govoriti šta da rade, te otuda i praksa da se deca rođena nedeljom nazivaju Dominik.

Šta znači ime Dominik?

Prema napred navedenim teorijama o poreklu, značenje imena Dominik je obično – „onaj koji je rođen kao gospodin; onaj koji je predodređen da vlada; onaj koji će postati moćan i uspešan; onaj koji će gospodariti“.

Međutim, kako je napred i napomenuto, ime Dominik je postalo poznato i kao „ime od Boga“, te po Božjoj zapovesti da se nedeljom ne radi ništa, davano je deci koja su se rodila nedeljom pa se jednom vrstom pandana ovom imenu smatra i ime Nedeljko ili Neđeljko, odnosno latinsko lično ime Domeniko ili Dominiko.

Zastupljenost muškog ličnog imena Dominik u zemljama regiona

Ime Dominik je u zemljama regiona po statističkim podacima iz 2017. godine, u Republici Hrvatskoj bilo na 10. mestu među sto najdavanijih imena novorođenim dečacima, ali je pak u ostalim zemljama regiona ovo ime izostalo sa liste od sto najtraženijih muških ličnih imena.

Sa druge strane, ime Dominik je u Evropi i u svetu najviše davano deci u katoličkim ili pretežno katoličkim zemljama, te se sreće obično kao lično ime u Španiji; Portugaliji; Italiji; Nemačkoj; Austriji; Mađarskoj; kao i u Francuskoj i u Kataloniji, kao i u Češkoj; Poljskoj; Slovačkoj; te i Sloveniji i Bugarskoj, gde dominira originalna forma imena Dominik.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Dominik

Iako je jedan od najpoznatijih nadimaka od imena Dominik, Domo ili Dome, daleko su poznatije pak njegove izvedenice ili jezičke varijacije kakve su Domeniko; Dominic; Dominikus; Dominije te i pandan koji je već pomenut – muško ime Nedeljko ili Neđeljko.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Dominik

Neke od najpoznatijih ličnosti sa ličnim imenom Dominik su i u istoriji, kao i danas:

Dominik El Greko – pravo ime Dominikos Teotokopulos – bio je poznati španski slikar grčkog porekla;

Dominik Mandić – poznati je hrvatski istoričar;

Dominik Vilkins – poznati je američki košarkaš francuskog porekla;

Dominik Skarlati (Domenico Đusepe Scarlati) – jedan od najpoznatijih italijanskih čelista i kompozitora;

Dominik Thiem – poznati je profesionalni austrijski teniser;

Dominik Obrajen – osmostruki je svetski šampion u „igrama memorije“, koji je osmislio vrlo poznati takozvani „Dominikov sistem“;

Dominik Livaković – profesionalni je hrvatski fudbaler i reprezentativac;

Dominik Picak – hrvatski je fudbalski golman;

Dominik Premuš – poznati je hrvatski biskup iz XiX i XX veka;

Dominik Žan Lori -poznati je francusko vojni hirurg.

Da li ste znali?

U engleskom govornom području, u raznim dijalektima, ime Dominik se nalazi kao Dominick ili Dominic, te skraćeno i kao Nick ili Nicky odnosno Dom, a u baskijskom dijalektu je ime poznato i u varijanti Txomin;

Prema nekim spisima se u Engleskoj ime Dominik tj Dominick, nalazi još od perioda XIII veka;

Varijacije imena Dominik u raznim svetskim jezicima su – Dominique (francuski jezik); Dinko, Dominik, Domeniko, kao i Nedeljko, Neđeljko ili Nedo (hrvatski jezik); Domonokos (mađarski jezik); Domingos (portugalski jezik); Domen ili Dominik (slovenski jezik); Domingo (španski jezik); Domenico (italijanski jezik) i Dominykas (litvanski jezik).


Sponzorisano: