Poreklo i značenje imena Denis

Veoma je interesantna činjenica, da je u proteklih nekoliko kalendarskih godina, u našoj zemlji i u zemljama regiona, popularnost muškog ličnog imena Denis značajno „opala“, te se nije uopšte našlo na listama među sto najtraženijih imena u Srbiji, Bosni i Hercegovini; Hrvatskoj; niti Crnoj Gori ili pak u Republici Srpskoj.

Denis može da predstavlja muško vlastito ime, ali se pak u nekim zemljama koristi i kao poznato lično prezime, a što dokazuju brojne etimološke studije.

Poreklo muškog vlastitog imena Denis 

Pretpostavlja se da muško ime Denis, potiče iz staro-grčkog jezika, te da je „izvedeno“ od imena „Dionisos“ ili „Dionisios“ („Dionisys“), a koji je prema helenskoj mitologiji bio božanstvo vina.

Loading...

Takođe, u Turskoj je ime Denis i muško i žensko lično ime, ali i osobno prezime, pa se veruje da pomenuto ime Denis može biti poreklom i iz arapske grupe jezika, a u „bukvalnom“ prevodu ima značenje – more; morska pena; plavetnilo mora; morska zvezda.

Ime Denis vrlo je popularno i u Francuskoj, a veruje se da potiče od imena hrišćanskog sveca te i katoličkog velikomučenika Dionizija ili pak Saint Denis-a, a koji je bio biskup i u rimokatoličkoj veri smatrao se „zaštitnikom grada Pariza“ (u III veku). 

Šta znači ime Denis? 

Ako se u obzir uzme činjenica o grčkom ili latinskom poreklu imena Denis, onda u prenesenom značenju može da se protumači kao – „onaj koji je rođen da uživa“; „osoba koja voli svoj život“; „onaj koji je rođen srećan“; „onaj koji uživa u svim lepotama i blagodetima“; „onaj koji voli piti vino“.

Kako je ranije i napomenuto, „denis ili deniz“ na turskom jeziku znači more, pa tako „preneseno“ značenje muškog imena Denis, može biti – „onaj koji je nemiran kao more“; „onaj čije su misli duboke kao more“; „tajanstvena osoba“; „mornar“; „sin mora“; „morska zvezda“; „šum mora ili talasa“.

Na italijanskom i latinskom jeziku, Denis je „zaštitnik“; „onaj koji štiti od svakog zla“; „osoba koja sebe daje kako bi pomogla drugima“; „poslat od Boga“; „mučenik“; „bezgrešan“; „sveti“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Denis u zemljama regiona 

Kako je ranije i napomenuto, muško ime Denis, a prema statističkim podacima za 2016. i 2017. kalendarsku godinu, nije na listama među sto najtraženijih muških imena za novorođene dečake, ali je zato ovo ime vrlo popularno u Turskoj; Francuskoj; Italiji; Španiji, kao i u SAD-u i Kanadi. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Denis 

Skraćena imena ili nadimci, kao i deminutivi i „imena od milja“ (hipokoristike), od imena Denis su – Deni; Den; Denny; Dan; Dani; Danny ili pak Don ili Dion.

Imena koja su „izvedena ili varijantna“ imena od ličnog imena Denis su dosta retka, ali su među njima najpoznatija, u suštini ona imena koja su prilagođena raznim jezičkim grupacijama koja se koriste u zemljama određenog govornog područja – Dennis; Deny ili Deni (engleski jezik); zatim imena kakva su Deniss (litvanski jezik); Denys ili Denis (francuski jezik); Dionis (grčki jezik); ili Dionisis (italijanski jezik); Dénes (mađarski jezik) i ime Diviš (češki jezik). 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Denis 

Denis Nikolajevič Menšov – poznati ruski profesionalni biciklista;

Denis Rakels – poznati fudbaler iz Letonije;

Denis Brenan – poznati je irski katolički biskup;

Denis Nikolas Maria Bergkamp – nekadašnji holandski profesionalni fudbaler; trenutno je angažovan kao fudbalski trener;

Denis Zvizdić – poznati je bosanski političar; 

Denis Bećirović – političar iz Bosne i Hercegovine;

Denis Diderot – poznati je francuski književnik i filozof; 

Denis Kvejd – poznati američki glumac;

Denis Dimitrijevič Čerišev – ruski fudbalski reprezentativac;

Denis Lo – nekadašnji poznati škotski fudbaler; 

Denis Latin – hrvatski novinar; voditelj i urednik;

Denis Hoper – bio je poznati američki glumac; režiser; fotograf i istaknuti umetnik;

Denis Papin – poznati francuski naučnik; lekar i istraživač;

Denis Rodman – nekadašnji poznati američki košarkaš;

Denis Špoljarić – hrvatski je profesionalni rukometaš i reprezentativac; 

Denis Amis – nekadašnji poznati engleski igrač kriketa;

Denis Ejvi – britanski ratni veteran koji se borio u Drugom svetskom ratu i koji je bio zatvorenik u logoru „Aušvic“;

Denis Mikhailovič Ablyazin – ruski atletičar i gimnastičar; osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine. 

Da li ste znali? 

Imendan ili „dan imena“ Denis proslavlja se svake kalendarske godine dana 9. oktobra;

„Denis napast“ (originalno „Dennis the Menace“) – poznat je kao crtani komični engleski strip junak; kao i američki film iz 1987. i iz 1993. godine, kao i dugometražni animirani film za decu;

„Denis & Denis“ – nekadašnji je pop sastav iz Hrvatske, koji je osnovan 1982. godine, a čiji je vokal bila i poznata hrvatska pevačica Marina Perazić.


Sponzorisano: