Poreklo i značenje imena Darko

Muško lično ime Darko je ime staro-slovenskog porekla, kome je na veliku žalost popularnost poslednjih godina značajno opala, kako u zemljama regiona, tako i u zemljama koje su pretežno naseljene narodima slovenske etničke grupacije.

Iako je ime Darko bilo veoma popularno u srednjem veku (kada se pak veruje i da je ime upravo i „nastalo“), danas je najčešće u nekim slovenskim zemljama, pre svega u Srbiji; Hrvatskoj; kao i u Bugarskoj; Crnoj Gori i Makedoniji.

Poreklo muškog vlastitog imena Darko 

Kako se pretpostavlja, iako je poreklom iz staro-slovenskog jezika, ime Darko je pak originalno poteklo iz persijske jezičke grupe, te potiče od reči „dar“ u značenju – poklon; darivati; pokloniti; darovati.

Loading...

Neke teorije navode i mogućnost da je ime Darko poreklom od latinske reči „Donatus“, a koja ili znači darovati ili donirati nešto nekome.

Jedna od etimoloških hipoteza o poreklu ovog muškog ličnog imena, jeste i ona po kojoj Darko potiče iz staro-hebrejskog jezika, te da ima značenje – „posedovati; u posedu; onaj koji ime neko dobro“.

Ime Darko može da se protumači kao reč koja je nastala od grčke reči „Dareios“, ili pak od ranije i pomenutog  persijskog glagola „dara“, koji imaju isto značenje – imati; posedovati; biti imućan. 

Šta znači ime Darko? 

Kako je već napred i napomenuto, bez obzira iz koje jezičke grupacije ime Darko potiče, ono ima istu „osnovu“ u reči „dar“, te se može „prevesti“ kao – „muškarac koji je nesebičan, koji daje i/ili koji je dobročinitelj“; „onaj koji je dar sa neba“; „onaj koji je darovan vrlinama i dobrotom“; ili/i „onaj koji svakome pomaže“; „onaj koji svakoga nesebično daruje“; „dobročinitelj“; „human“. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Darko u zemljama regiona 

Statistički podaci u poslednjih nekoliko godina, pokazuju da je ime Darko, a kako je i navedeno na početku teksta, značajno izgubilo na svojoj popularnosti, te su pak rezultati koje su „pokazali“ podaci Zavoda za statistiku za 2016. i 2017. kalendarsku godinu, a za navedene zemlje sledeći:

U Republici Srbiji, ime Darko je 2017. godine, na listi među 150 najtraženijih imena, a za mušku novorođenčad, bilo na „nezavidnom“ 95. mestu (dok je u periodu od 2003. – 2005. godine, u istoj zemlji ovo muško ime zauzimalo 46. mesto, tj bilo je među prvih 50 imena po svojoj traženosti);

U Republici Hrvatskoj, ime Darko nije u 2016. kalendarskoj godini, bilo na listi od stotinu imena najtraženijih za mušku decu, ali je slično tj „varijantno“ ime Dario, bilo na 91. poziciji;

U Republici Srpskoj, ime Darko je u 2017. kalendarskoj godini zauzelo „dobro“ 66. mesto, među sto najpopularnijih imena za muškarce, dok je „varijantno“ ime Dario, u ovoj zemlji popularno te je zauzelo 58. mesto na pomenutoj listi;

U Bossni i Hercegovini, ime Darko očekivano nije ušlo među najpopularnijih sto imena za muške bebe, ali su popularne neke potencijalne „izvedenice“, Daris (na 1. mestu) ili Dani (na 71. mestu);

U Sloveniji je ime Darko, a prema poznatim statističkim podacima dobijenim iz 1993. i iz 1995. kalendarske godine, bilo među sto najpopularnijih muških imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Darko

 Nadimci ili „imena od milošte“ za ime darko su – Dare; Darkić; Darki; Daro ili Darkec.

Imena koja su „varijantna ili izvedena imena“ od ličnog imena Darko, mogu biti muškog ili pak i ženskog roda, a neka od njih su – Daroje; Darimir; Darsi; Dario; Dani; Daris; te imena kao Dara; Dora; Darinka; Darka ili Darija; Daria; Danijela; Daliborka ili Daca. 

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Darko 

Darko Rundek – hrvatski kantautor; pesnik; glumac; reditelj; muzičar i vođa kultne ex-Yu rok grupe „Haustor“;

Darko Rnić – srpski košarkaš;

Darko Stanić – bivši srpski rukometaški reprezentativac;

Darko Kostić – srpski modni dizajner;

Darko Tanasković – srpski prevodilac; filolog; diplomata i ambasador;

Darko Lazić – srpski pevač folk i narodne muzike;

Darko Kovačević – bivši srpski profesionalni fudbaler;

Darko Pančev – bivši jugoslovenski i makedonski fudbaler; poznat pod nadimkom „kobra sa Vardara“;

Darko Miličić – nekadašnji srpski košarkaš;

Darko Macan – hrvatski književnik i crtač stripova;

Darko Bajić – poznati srpski scenarista; režiser i producent;

Darko Jović – profesionalni srpski fudbaler;

Darko Janeš – hrvatski TV glumac;

Darko Đogo – bogoslov i sveštenik Srpske pravoslevne crkve, koji je poreklom iz Sarajeva. 

Da li ste znali? 

Darko – je naselje u Italiji, u okrugu Bergamo i u regiji Lombardija; prema statističkim podacima iz 2011. godine, ovo mesto je imalo ukupno 31 stanovnika;

Darko – naselje u Meksiku, savezna država Čijapas, opština Vilja Korzo; prema statistici iz 2010. godine, u ovom mestu je živelo samo 3 stanovnika.


Sponzorisano: