Poreklo i značenje imena Daris

Muško ime Daris je najpopularnije u zemljama u kojima žive narodi muslimanske veroispovesti, te se u našoj zemlji sreće vrlo retko i u pojedinačnim slučajevima, a koji nisu statistički značajni, dok je od zemalja u regionu, ime najpopularnije u Bosni i Hercegovini, a često je i u Republici Srpskoj.

U zemljama sveta, ime Daris vrlo je popularno u Turskoj i u zemljama Bliskog Istoka, ali vrlo je često i u Velokoj Britaniji; SAD-u; Australiji i u Nemačkoj i Austriji.

U Grčkoj je ime Daris takođe popularno, ali je puno češće „preimenovano“ u Darius, dok je u Italiji i u Španiji u pitanju „izvedenica“ imena koja se izgovara kao Dario; Darioris ili Darios.

Loading...

Poreklo muškog vlastitog imena Daris 

Prema etimlološkim studijama, ime Daris je originalno persijskog ili arapskog porekla, te potiče od imena „Darris“ ili pak od reči „darrās“ sa značenjem – student; osoba vredna pažnje; marljiv; poštovan; vredan; učenik; dragocen.

Ime Daris, takođe može biti izvedenica i od arapske reči tj zajedničke imenice „darīs“, a koja ima „bukvalno“ značenje – detelina (ime biljke). 

Šta znači ime Daris? 

Značenje imena Daris je pre svega u „prenesenom“ smislu – „onaj koji je učen“; „onaj koji voli da uči“; „učenik“; „onaj koji je vredan i koji je pošten i radan“; „onaj koji se marljivo predaje svemu i koji se za sve trudi“; „onaj koji je srećan“; „osoba koja je vrlo dragocena (bilo kao podrška i/ili kao veran prijatelj)“; „onaj koga svi poštuju“; „onaj koji je mudar“; „učena osoba i mudrac“. 

Zastupljenost muškog ličnog imena Daris u zemljama regiona 

Kako je na početku ovog teksta i napomenuto, u zemljama regiona ime Daris je najpopularnije u Bosni i Hercegovini, a u kojoj zauzima drugo mesto na listi među stotinu najpopularnijih muških imena za 2017. godinu (prema statističkim podacima iz 2016. godine, lično muško ime Daris bilo je najpopularnije ime, tj zauzimalo je prvo mesto u Bosni i Hercegovini).

Veoma je zanimljiva činjenica da je ime Daris u Bosni i Hercegovini, bilo ime koje se u proteklih deset godina uopšte nije nalazilo na listama najpopularnijih muških imena (ili da barem nije često „ulazilo“ među najpopularnijih sto), i da mu je popularnost „naglo porasla“ tek u poslednje 2 i/ili 3 kalendarske godine, a pre svega se pretpostavlja zbog njegovog lepog značenja i „zvučnosti“.

U Republici Hrvatskoj i u Republici Srbiji, ime Daris se u 2016. i u 2017. kalendarskoj godini, nije našlo među sto najpopularnijih muških imena za novorođene dečake;

U Republici Srpskoj, ime Daris je zauzelo 67. mesto među stotinu najpopularnijih muških imena u 2017. kalendarskoj godini. 

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Daris 

Imena „od milja“, deminutivni oblici ili nadimci za ime Daris su dosta retki, ali su neki od najpoznatijih – Dari; Dario; Dars ili Daro.

Imena koja su „izvedenice ili verijantna imena“ od imena Daris su – Darris; Darrys; ime Dario (italijanska; španska ili portugalska forma imena Daris); Darjo; Darion; Darioris; Daren; Darin; Darinko; Darenko; Darius (američka; engleska; australijska; grčka; persijska ili turska varijanta imena Daris); Boris; Noris; Moris ili čak imena Haris i ime Baris ili Bariš.

Imena ženskog roda koja su „potekla“ od imena Daris su – Darisa; Larisa; Klarisa ili Borisavka.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Daris 

Daris Rej Svindler – poznati je američki antropolog;

Daris Lav – poznati američki filmski i TV glumac;

Daris Kilgur – profesionalni američki igrač lakrosa i trener;

Daris Pol Makord – nekadašnji profesionalni igrač američkog fudbala; 

Daris Miks – američki političar;

Daris Musić – sin je popularne bosanske pevačice Selme Bajrami i njenog drugog supruga Muje Musića, koji je rođen 2012. godine u Beču (gde srećna porodica trenutno i živi);

Daris – popularni je turski pevač i tekstopisac čija je najpoznatija numera „A thu?“.

Da li ste znali? 

Prema numerološkim tumačenjima, „srećan broj“ za osobe sa imenom Daris je broj 2; većina muškaraca sa ovakvim „personalnim brojem“, odlikuje se poštenjem; miroljubivošću i saosećajnošću za sve ljude oko sebe;

Svaki muškarac sa imenom Daris, izuzetno je vredan i ambiciozan, poseduje izvanrednu moć zapažanja i takozvano „fotografsko pamćenje“, te mu učenje i sticanje novih znanja, nikada ne predstavlja problem ( a kako i samo značenje imena „kaže“, Daris je vredan učenik; marljiv i baš radan i predan svemu što naumi da ostvari);

Daris Makelvoj (Daris Macelvoy) – jeste lik iz kultne i poznate američke krimi-serije „ Red i zakon: Zločinačke namere“, a koji je maestralno odigrao poznati američki filmski i TV glumac Džefri Arend.


Sponzorisano: