Poreklo i značenje imena Ali

Muško lično ime Ali, najpoznatije je ime u Turskoj, kao i u islamskim zemljama, gde se daje dečacima obično ili kao prefiks drugom imenu (Ali Riza; Ali Mustafa; Ali murat), ili pak kao ime „per se“, a njegovo poreklo, značenje i zastupljenost u zemljama našeg regiona, kao i u svetu, biće obrazloženi u nastavku teksta koji sledi.

Sada ćemo prvo videti poreklo imena.

Poreklo muškog vlastitog imena Ali

Ime Ali je po etimološkim hipotezama arapskog porekla, te je i skraćeno od imena „Alija“ ili „Allya“, ili je pak izvedenica od arapske reči „ali“, i ima značenje visok, uzvišen, dobar, plemenit.

Loading...

Dalje, pogledajte šta ovo ime znači.

Šta znači ime Ali?

Po navedenim etimološkim podacima, ime Ali se može u prenesenom smislu rastumačiti kao ime za dečaka koji je – „uzvišen; onaj koji je poseban; jedinstven; plemenit; onaj iznad koga nema nikog; onaj koji je najuzvišeniji od svih; pošten; dobar; plemenit; izvrstan; odličan; onaj koji je blage naravi; onaj koji je umiljat i divan; onaj koji poštuje oca i majku; onaj koji poštuje suprugu; onaj koji je visok i vitak; krupan; dobronameran; savršen“.

Zastupljenost muškog ličnog imena Ali u zemljama regiona

U zemljama regiona je ime Ali među sto najdavanijih muških ličnih imena, u 2017. godini po statističkim podacima bilo zastupljeno na 14. mestu u Bosni i Hercegovini (a ime Alija od koga je potencijalno izvedeno je bilo na 98. mestu liste);

U Republici Hrvatskoj, muško ime Ali je u 2016. i 2017. godini, izostalo sa liste najdavanijih imena novorođenim dečacima, a isti je slučaj i sa Republikom Srbijom, Republikom Srpskom, Makedonijom i Crnom Gorom, gde se ovo muško ime daje samo sporadično, ili se pak obično upotrebljava kao nadimak.

Nadimci, izvedena i skraćena imena muškog imena Ali

Nadimci, hipokoristike i deminutivne forme od imena Ali ne postoje, a njegove jezičke i ostale varijantne izvedenice su Ally; Alija; Alijano; Alian; Eliah; Elaja; Elijano; Alen; Alan ili Alino.

Poznate ličnosti sa vlastitim imenom Ali

Iako je mali broj poznatih ličnosti sa imenom Ali, ipak je ovo lično ime dosta popularno najpre u Turskoj, te i u ostalim islamskim zemljama, pa se neki od najvećih istorijskih ličnosti zovu pak i upravo Ali, i neki od savremenih vrlo poznatih umetnika i glumaca se zovu istim imenom, mada to ne treba da bude nužno vodilja kod odabira ovog imena za dečake.

Ali Suliman – je poznati arapski glumac, poreklom iz Palestine;

Ali Abu Avard – poznati je palestinski pacifista;

Ali – je poznati francuski rep muzičar, Daddy Ally, koji je marokanskog porekla;

Laki Ali – pevač; kompozitor i glumac iz Indije;

Ali Akbar Navis – poznati je pesnik; književni autor i humorista iz Indonezije;

Ali Babakan – poznati je turski političar;

Ali Kemal Bej – poznati je turski novinar;

Ali Kireš – poznati je turski profesionalni fudbaler;

Ali Demić – profesionalni je bosanski košarkaš;

Ali Džabić – bio je ugledni bosanski muftija;

Ali Bozer – poznati je turski političar;

Ali Kordan – poznati je iranski političar;

Ali Kaya – poznati je turski maratonac, poreklom iz Kenije;

Ali Nuhić – poznati je bosanski fudbaler nemačkog porekla;

Ali G – fiktivni je lik koga je osmislio i odglumio glumac Saša baron Koen.

Da li ste znali?

„Ali“ – je film iz 2001. godine, u žanru drame, a koji je biografski obradio život najpoznatijeg boksera svih vremena Mohameda Alija;

Poznato je da je Ali često i lično prezime, a jedan od njegovih najpoznatijih nosilaca je upravo pomenuti bokserski šampion Mohamed Ali, kao i pakistanska pevačica Nadia Ali;

ALI – može biti skraćenica za – Acer Laboratories Incorporated; Acute Lung Injury (akutna povreda pluća u medicinskoj terminologiji); Acute Limb Ischemia (akutno smanjenje dotoka krvi); Alice International Airport;

Ali Riza Tekin – poznati je lik iz turske serije „Kad lišće pada“, dok je Ali kapetan takođe lik iz turske serije „Kako vreme prolazi“, koje suse prikazivale i kod nas.


Sponzorisano: